Autorităţile locale promit că, până la sfârşitul anului, vor aduna toţi comunitarii de pe străzi.
În numai două zile, cadrele medicale ale Unităţii de Primire a Urgenţelor din Spitalul Judeţean „Mavromati“ au îngrijit 12 persoane muşcate de câini maidanezi. Primii doi pacienţi s-au prezentat vineri, iar numărul numărul acestora a crescut brusc sâmbătă şi duminică.
„Sâmbătă toată ziua şi duminică am intervenit în peste 10 cazuri. Unii au avut nevoie de internare pentru că plăgile suferite erau destul de severe. Aşa este în fiecare perioadă în care temperaturile cresc peste limita suportabilităţii“, a precizat un asistent din cadrul Unităţii de Primire a Urgenţelor. Dacă până acum majoritatea plăgilor provocate de câini erau la nivelul picioarelor sau mâinilor, în weekend cadrele medicale au tratat pacienţi muşcaţi de nas, obraji şi degete.
Câinii prinşi sunt sterilizaţi şi apoi eliberaţi
„Dacă nu au mai muşcat pe nimeni până acum se poate pune atacul pe seama unor tulburări de comportament survenite în urma furtunii de sâmbătă după-amiază sau a temperaturilor crescute“, a precizat Ovidiu Ivanov, crescător de câini. Sarcina strângerii câinilor maidanezi de pe străzile oraşului revine unei firme angajate de către Primărie. Deşi contractul este în desfăşurare de mai bine de două luni, abia recent la padocuri au fost amenajate 500 de locuri care permit hinghierilor să-şi desfăşoare activitatea.
Câinii care suferă de boli irecuperabile sunt eutanasiaţi imediat după prindere. Ceilalţi sunt sterilizaţi, iar după o perioadă de cazare sunt lăsaţi liberi. „Nu avem altă soluţie. Deja am primit o listă cu 150 de semnături din partea iubitorilor acestor animale care ne cer locuri mai bune de cazare pentru câinii prinşi. Eu îi invit pe toţi să vină să infieze măcar un singur câine prins”, a declarat viceprimarul Florin Ghiorghiţă. Hinghierii botoşăneni