Ministrul de Interne Dan Nica a anunțat la începutul săptămânii trecute că iarna următoare nu va crește prețul Gigacaloriei, iar datoriile istorice ale celor 35 de CET-uri preluate de primării vor fi șterse.
Electrocentrale Oradea are datorii de 59 de milioane de lei. „Noi intrăm în acest program cu credite garantate de stat, pe care din 2007 nu le-am mai putut achita”, spune Eustafie Ilisei, purtătorul de cuvânt al Electrocentrale Oradea. Datoriile CET-ului orădean la bugetul statului sunt de 42, 602 milioane de lei. Creditele au fost luate pentru achiziționare de combustibil pentru iernile anterioare, astfel încât orădenii să nu tremure în apartamente. La acestea se adaugă datoriile moștenite de la Termoelectrica. „În momentul preluării CET-ului de către primăriei, am venit cu o datorie de 18,646 milioane de lei. Am fi eligibili și pentru anularea acestei datorii”, mai spune Ilisei. Ștergerea datoriilor este cât se poate de binevenită, mai ales că Electrocentrale este în fața unui amplu program de modernizare, care presupune atât fonduri europene, cât și o contribuție proprie ce va fi acoperită cu credite.
Modernizare obligatorie
Consiliul Local a adoptat master planul de modernizare a sistemului de producere a energiei termice în Oradea, pornind de la două realități simple: eliminarea subvențiilor la producerea de energie termică începând cu 2010 și diminuarea surselor de poluare, conform cerințelor Uniunii Europene. „Modernizarea CET-ului trebuie privită în primul rând ca o măsură socială. Dacă nu luăm din timp măsuri de modernizare, de reducere a pierderilor din rețea, dar și a costurilor de producție, după eliminarea subvențiilor, prețul gigacaloriei va exploda și ies oamenii în stradă”, spune Marcel Boloș, directorul Direcției de Dezvoltare Durabilă și Finanțări Externe. Acum Oradea are unul dintre cele mai ieftine tarife la Giga