Firmele mici si mijlocii sunt cel mai puternic lovite de blocajul financiar, pentru ca nu au rezerve care sa le ajute sa treaca de perioada dificila. Concedierile de personal nasc o alta problema, pentru ca oamenii raman fara venituri si nu mai pot plati ratele la credit.
Nivelul restantelor la creditele de retail s-a stabilizat de la inceputul anului, insa toamna ar putea aduce o noua explozie, pe fondul cresterii numarului oamenilor care isi vor pierde locul de munca, spune Laszlo Diosi, directorul general al OTP Bank.
"Clientii individuali s-au adaptat la conditiile mai grele, nu vedem o inrautatire fata de inceputul anului. Dar este o bomba cu ceas. In toamna vor fi multi oameni cu probleme si se va intra intr-un cerc vicios", spune Diosi.
Ponderea creditelor clasificate in "indoielnic" si "pierdere" (cele cu intarzieri la plata ratelor de cel putin 60 de zile) in totalul portofoliului a depasit 11% in mai la nivelul sistemului, fata de 6,5% in decembrie anul trecut, potrivit datelor BNR.
Seful OTP afirma de altfel ca pentru partea a doua a anului a bugetat un cost al riscului mai mare (calculat ca raport intre provizioanele constituite si volumul total de credite, n. red.) decat in primul semestru.
In aceste conditii, Diosi afirma ca statul ar trebui sa vina cu un program si pentru sprijinirea oamenilor care ajung in incapacitatea de a-si plati ratele la banca, asa cum a creat un program pentru sustinerea vanzarii de credite noi. Guvernul ungar a obtinut recent aprobarea Comisiei Europene pentru un astfel de program. Statul maghiar ofera un credit-punte in conditii avantajoase celor care ajung in incapacitatea de a-si plati ratele, pentru a putea sa refinanteze imprumuturile contractate de la banci.
Diosi vede si o deteriorare "lenta dar continua" a portofoliului de credite pentru firmele mici si mijlocii (IMM), care se