Variaţia maximă a preţurilor din provincie s-a ridicat luna aceasta la 30 de euro. În ciuda unor fluctuaţii sporadice, trendul general pe piaţa chiriilor este acela de stagnare. Creşterile sunt puţin probabile până la sfârşitul anului. A doua lună de vară a fost caracterizată de acalmie pe piaţa chiriilor. Modificările de preţuri pot fi numărate pe degete. Cea mai mare variaţie a fost consemnată în Craiova. Aici, pragurile minime au scăzut cu circa 30 de euro, garsonierele şi apartamentele cu două camere putând fi închiriate cu 120, respectiv 150 de euro.
Cristian Clenciu, general manager al agenţiei craiovene CDC Imobiliare Grup, explică trendul descendent al chiriilor prin prisma a doi factori majori. Primul dintre aceştia este reprezentat de recesiunea economică ce afectează întreaga economie la ora actuală.
Puterea de cumpărare mai slabă a populaţiei nu mai este suficient de ridicată pentru a suporta preţurile din anii trecuţi. Cel de-al doilea factor generator al trendului descendent pe segmentul chiriilor este reprezentat de scăderea cererii pe timp de vară, în perioada concediilor şi a vacanţei universitare.
Clenciu precizează însă că scăderea vizibilă la ora actuală pe piaţa chiriilor s-a făcut simţită treptat, pe parcursul ultimelor două-trei luni. Acest trend a avut un impact considerabil mai mic comparativ cu diminuarea înregistrată la începutul anului, ce s-a ridicat la circa 30% din preţurile de la sfârşitul anului trecut.
În opinia sa, segmentul chiriilor este considerabil mai stabil – şi, totodată, mai dinamic – în comparaţie cu celelalte sectoare ale pieţei imobiliare. „Anul acesta nu cred că vor mai scădea chiriile. Cred că se vor stabiliza la acest nivel“, estimează Clenciu.
Ofertă ridicată, cerere constantă
Aceeaşi relativă stabilitate a chiriilor poate fi identif