Corespondenţă din Chişinău
Mâine, în Republica Moldova vor avea loc alegeri parlamentare anticipate. Aceasta după ce la alegerile ordinare din 5 aprilie 2009 comuniştii au obţinut 60 din cele 101 mandate de deputat. Comuniştilor guvernanţi nu le-a ajuns doar un vot pentru a alege noul şef al statului, iar opoziţia, care nu a recunoscut rezultatele alegerilor, a profitat de aceasta ca să provoace alegeri anticipate.
După opt ani de guvernare comunistă, Republica Moldova este una din cele mai sărace ţări din Europa. Republica Moldova numără aproximativ 4 milioane de locuitori dintre care 64% sunt moldoveni de etnie română, 14% sunt ucraineni, 13% ruşi şi 3,5% găgăuzi (turcofoni ortodocşi).
Republica Moldova este condusă în mod autoritar de liderul comuniştilor, Vladimir Voronin, care, potrivit liderilor opoziţiei, şi-a subordonat justiţia şi organele de forţă, presa şi mediul de afaceri. "Partidul Comuniştilor care se află de 8 ani la putere a subminat instituţiile democratice, reducând funcţiile lor la deservirea intereselor regimului, a pus funcţionarii de stat şi angajaţii organelor de forţă în situaţa umilitoare de a acţiona din frică.
Pe conştiinţa actualei guvernări sunt cetăţeni umiliţi, expropriaţi, torturaţi şi chiar omorâţi. Votul împotriva regimului Voronin este actul civic al fiecărui om care spune "Nu!" fărădelegii, violenţei şi urii", a declarat liderul PLDM, Vladimir Filat.
A doua zi după alegerile parlamentare ordinare din 5 aprilie, peste 10 mii de tineri nemulţumiţi de rezultatele anunţate de autorităţi s-au mobilizat şi au ieşit în stradă cu lumânări în mână pentru a protesta împotriva fraudării alegerilor. În listele de alegători au apărut într-o singură noapte peste 600.000 de alegători decedaţi cu 20 de ani în urmă care "au votat". Nemulţumiţi de această nedreptate, tinerii şi-au dat întâlni