Cu venituri mici la buget şi cheltuieli mari, guvernul are nevoie de putere de convingere pentru a obţine următoarea tranşă a sumei. Sursa: Vlad Stănescu
Pentru a primi a doua tranşă a împrumutului de la FMI, instituţia financiară internaţională ar trebui să accepte să încheiem anul cu un deficit bugetar mai mare decât ţinta stabilită, de 4,6% din PIB. Iar ca să fie de acord cu această modificare, autorităţile române trebuie să demonstreze că reduc cheltuielile şi fac investiţii, susţine fostul europarlamentar Daniel Dăianu.
„Mi-e greu să cred că vor accepta mărirea deficitului bugetar pentru ca noi să plătim cheltuielile curente”, a precizat Dăianu pentru EVZ. Scandalurile din ultima perioadă privind cheltuirea banilor publici, Ridzi, Udrea sau cel privind sporurile magistraţilor, mai pun o piedică imaginii României.
Tranşa a doua se cifrează la aproximativ 1,9 miliarde de euro. Începând de mâine şi până pe 10 august, o misiune a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jeffrey Franks, va analiza stadiul îndeplinirii condiţiilor cuprinse în acordul de finanţare încheiat cu România. „Misiunea de evaluare a FMI va avea întrevederi cu autorităţile române, la fel ca şi cu sindicatele, patronatele şi băncile. La unele întâlniri vor participa şi reprezentanţii Comisiei Europene şi ai Băncii Mondiale”, se arată într-un comunicat al FMI.
Echipa noastră de negociere
Nota finală o vom afla însă abia în a doua jumătate a lunii septembrie, când reprezentanţii Fondului estimează că evaluarea performanţelor României va fi discutată de conducerea instituţiei.
Conform premierului Emil Boc, subiectele prioritare pe lista discuţiilor sunt majorarea limitei de deficit bugetar, neimpozitarea profitului reinvestit şi creşterea plafonului de garanţii guvernamentale. Ieri, în şedinţa coaliţiei, Boc a desemnat