» In zilele de 27, 28 si 29 iulie se desfasoara, in cele trei centre de concurs din municipiul Constanta, sedintele publice pentru repartizarea candidatilor care beneficiaza de continuitate la suplinire si suplinitori.
Mai precis, are loc repartizarea pe posturi netitularizabile prin suplinire a candidatilor care au participat la concursul din 15 iulie si au obtinut cel putin nota 5,00 (cinci) si a candidatilor cu post redus. In aceasta etapa, candidatul poate opta pentru mai multe catedre incomplete, fara a depasi 20 de ore pentru profesori si 24 de ore pentru maistri instructori. Precizam faptul ca, in sedintele publice pentru repartizarea candidatilor care au luat cel putin 7.00 gradul de ocupare pe post a fost de 80%, potrivit datelor statistice centralizate la nivelul Inspectoratului scolar Judetean Constanta. Procentul de 20% este reprezentat de candidati cu note de titularizare, care insa au refuzat sa predea in judet. Pentru aceasta categorie de candidati ocuparea unei catedre in municipiul Constanta este un vis.
Chiar daca vor preda, din toamna, in doua sau chiar trei unitati de invatamant, important este ca nu vor face naveta. si apoi, dascalii, in special cei care au, de obicei, meditatii, se gandesc sa nu someze. Dupa cum prea bine se stie, puterea financiara a familiilor de scolari din mediul rural este mult mai redusa decat a celor din mediul urban. Cu toate acestea, inspectorii scolari constanteni indeamna candidatii sa dea examen pana cand se vor titulariza pentru ca statutul de titular ofera stabilitate. "Este foarte important ca dascalii sa se titularizeze, chiar daca posturile didactice scoase la concurs sunt, uneori, la distante mari de locul natal. Statutul de titular este mai stabil, iar cadrele didactice au garantia ca vor ramane in sistem", a precizat inspectorul scolar general constantean, prof. Petrica Miu. @N_P