O prietenie liber consimţită şi necondiţionată. Prietenia dintre Ion Creangă şi Mihai Eminescu. O prietenie proiectată în mit...
În 1989 trebuia să se împlinească 100 de ani de la moartea celor două mari personalităţi ale literaturii române, dar şi a dragei Veronica Micle. Singurul film de lung metraj care a adus în prim-plan prietenia dintre Creangă şi Eminescu a fost realizat aşadar în 1989 de Nicolae Mărgineanu, o producţie cinematografică al cărei scenariu i-a fost oferit regizorului de dramaturgul Mircea Radu Iacoban. Filmul se numeşte "Un bulgăre de humă".
"A fost printre puţinele dăţi când mi s-a oferit un scenariu - îşi aminteşte Nicolae Mărgineanu. Lui Mircea Radu Iacoban i s-a cerut să scrie un scenariu despre prietenia povestitorului Ion Creangă cu Mihai Eminescu. Era un an aniversar. Se împlineau 100 de ani de la moartea lor şi a Veronicăi Micle. Sincer, am pornit cu neîncredere în realizarea acestui film, deoarece nu credeam că vom găsi actori care să se potrivească în cele două roluri. Mi se părea dificil..."
De ce era dificil? Pentru că, bine ştim cu toţii, figura lui Eminescu este foarte idealizată. De toţi românii. "Încă din cartea de citire, de când le sunt predate primele noţiuni de limbă română, elevii învaţă invariabil câteva versuri ale poetului, privesc acea fotografie, a unui tânăr superb care cred că este cu adevărat cel mai iubit dintre români", explică regizorul.
"Prin urmare, fiecare se simte frustrat când vede pe cineva în locul acestui chip pe care îl idealizează. Este ca şi cum l-ai da jos din icoană, făcând, prin acest gest, un sacrilegiu. Consideram că alegerea actorului care să-l interpreteze pe Creangă era mai uşoară, problema ne gândeam că va fi însă la cel care urma să-l joace pe Eminescu." Una dintre opţiunile regizorului pentru acest rol dificil, cum îl numea, era acto