Tânărul alpinist crede că cel mai important lucru în acest sport este forţa interioară şi capacitatea de a-ţi stăpâni frica. Profil
Născut - 17 martie 1985, Coroieşti, judeţul Hunedoara
Educaţie - Facultatea de inginerie şi protecţia mediului în cadrul Universităţii Aurel Vlaicu din Arad
Experienţă - Alpinist utilitar
Familie - Necăsătorit
S-a născut într-o zonă de munte, aşa că dragostea sa pentru natură şi înălţimi a venit din primii ani de viaţă. „Tata mă ducea tot timpul în Retezat şi mi-a insuflat dragostea pentru munte. Era la o aruncătură de băţ de casă, aşa că mersul pe munte era o obişnuinţă”, a povestit tânărul alpinist.
A început să-şi ia pasiunea mai în serios odată cu admiterea la facultate şi cu mutarea sa la Arad. S-a înscris la Asociaţia Turiştilor Montani din Arad ca începător şi aşa a început experienţa sa profesionistă. „Aici am cunoscut mulţi alpinişti de performanţă, cum ar fi Zsolt Torok sau Raul Clepcea, care pot spune că mi-a fost chiar mentor. De altfel, de la cei doi şi de la ceilalţi colegi am învăţat cele mai multe lucruri despre căţărare, munte, alpinism”, a spus Aurel Sălăşan.
Prima experienţă care l-a marcat considerabil a fost traseul de iarnă Gemenele, din Colţii Pelegii din Retezat. „Am escaladat un perete de aproximativ 200 de metri, fără a avea cel mai bun echipament cu putinţă. Am terminat la două noaptea şi pot spune că acolo mi-am trăit prima dată limitele”, şi-a amintit tânărul.
Traseele din ţară pe care şi le-a dorit întotdeauna au fost doborâte pe rând: Crăciuneşti, Cheile Turzii, traseul Madona Neagră, Quo Vadis şi Memorialul. „Toate s-au ridicat la înălţimea aşteptărilor mele, cu siguranţă”, a mai spus Aurel. Crede că pentru lupta cu muntele cel mai important lucru este forţa interioară. „Trebuie să-ţi controlezi mental frica şi să îţi dore