Daca cineva isi imagineaza ca parlamentarii romani doresc aflarea adevarului in cazurile dezbatute in sesiunea extraordinara a Legislativului si "reperarea" banului public este de o dulce naivitate.
Dar ceea ce a inceput ca o campanie de discreditare a anturajului prezidential a devenit, prin escaladare de catre toate partile implicate si fara voia lor, un razboi pe viata si pe moarte in urma caruia viata politica din Romania ar putea iesi putin mai curata.
Bilantul de luni din Parlament este chiar remarcabil: Monica Iacob Ridzi a ramas fara imunitate parlamentara si poate fi urmarita penal, Calin Popescu Tariceanu este cu un pas mai aproape de aceeasi soarta in scandalul Sterling, dupa adoptarea raportului comisiei de ancheta, iar felul in care ministrului Elena Udrea a cheltuit banul public va fi cercetata in Parlament.
Unde dai si unde crapa
Atunci cand au pornit "razboiul Ridzi", PSD si PNL nu-si doreau ca ministrul Tineretului sa ramana fara imunitate si sa fie anchetata. Dimpotriva. Singurul obiectiv era sa loveasca in coasta lui Traian Basescu.
Asta nu inseamna, in niciun caz, ca Monica Iacob Ridzi ar fi nevinovata si nici nu stirbeste nimic din valoarea si onestitatea demersului lui Catalin Tolontan. Sa nu uitam insa ca informatiile i-au fost servite jurnalistului de o sursa, poate una PSD, iar ancheta lui a fost imbratisata cu un entuziasm fara precedent in Parlament.
Era clar ca pasul urmator avea sa fie Elena Udrea, iar pasul al treilea Elena Basescu. PSD si PNL mizau pe o rezistenta acerba a PD-L, iar pentru inceput au avut dreptate, dar si pe o lentoare blamabila a DNA, imensa eroare.
Dupa o initiala abordare total gresita, PD-L si-a regasit pragmatismul, a sacrificat-o pe Monica Iacob Ridzi si a cerut urgentarea urmaririi ei penale. Democrat liberalii au jucat singura car