Într-un an cu 70% mai puţine tranzacţii, în cartierul braşovean s-au vândut sute de locuinţe. Secretul? Preţul redus cu minimum 40% faţă de anii precedenţi. Cei care au ignorat această reţetă au fost scoşi total din circuit. 2009. An de criză. Activitatea imobiliară e în comă la nivel de ţară. Până spre sfârşitul lunii martie, mulţi agenţi nici nu îşi mai aminteau cum se negociază o tranzacţie. 15 aprilie 2009. Lumea vorbeşte de valorile la care au ajuns multe apartamente, anul trecut adevărate comori. Iulie 2009.
„Cum apare un apartament la un preţ bun, cum se vinde“, spune Gabriel Tiba, project manager al companiei imobiliare General L.M.C. E drept, nu apar prea multe persoane care să aleagă să iasă la târg cu apartamentul tocmai în vremurile acestea. Doar cei presaţi de bănci. Presaţi într-atât încât, apartamente pe care anul trecut ar fi luat uşor 60.000 de euro sunt tranzacţionate acum cu maximum 35.000 de euro. Acesta este, aşadar, nivelul pieţei. Celelalte sunt preţuri de vis.
Coadă la apartamente
Maurer&Kasper, compania dezvoltatoare a complexului Avantgarden, a realizat că, pentru a avea capital anul acesta, cea mai bună reţetă este aceea de a te adapta pieţei. De curând a fost finalizată o cale de acces spre Bartolomeu.
Mergând cu maşina, îţi iese prima dată în cale Avantgarden 1. Mai au anunţuri publicitare pe clădiri. Pentru această etapă este anunţat, cu litere de-o şchioapă, un preţ revoluţionar la vremea lui. „Apartamente începând cu 62.000 de euro“. Sigur au atras cu această ofertă. Cele 300 de apartamente amplasate în 17 clădiri moderne, tip vilă, s-au vândut.
Dacă înaintezi pe alee, spre cartierul vechi, pe o clădire în construcţie tronează un alt afiş. „Garsoniere la 36.000 de euro, plus TVA“. Se pare că face bine să tot înaintezi pe aleile Avantgarden. Aceasta este a doua fază