Creşte numărul cazurilor de blenoragie, sifilisul revine şi atacă puternic, chlamydia şi papilomavirusurile sunt permanent în actualitate... Medicii, specialişti în tratamentul infecţiilor cu transmitere sexuală, sunt îngrijoraţi. Revenirea în forţă a acestor infecţii demonstrează conduite personale riscante.
Cele mai vizate sunt femeile, care neglijează să se protejeze mai ales într-o relaţie sexuală nouă. În acest sens, rămâne în top bătrânul, dar mereu actualul prezervativ. În continuare, el face faţă cel mai bine redutabilului HIV şi altor microbi transmişi în timpul actului sexual. Prezervativul cu un gel special este eficient şi chiar este recomandat amatorilor de sex oral. Atenţie, spermicidele locale - sprayuri, geluri, ovule - nu au capacitatea de a asigura protecţie contra infecţiilor cu trasmitere sexuală!
Majoritatea acestor infecţii este asociată cu un număr relativ mic de simptome şi mult timp ele (infecţiile) pot trece neobservate. Totuşi, anumite semne observabile la câteva săptămâni de la debutul unei noi relaţii sexuale ar trebuie să sune goarna în urechile noastre. Aceste semne sunt senzaţia de arsuri la urinat, scurgeri vaginale, dureri asemnătoare celor de la ciclu, sângerări.
Primul sfat al specialistului nostru, conferenţiar doctor Daniel Popescu, directorul Direcţiei de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, este să nu treceţi la automedicaţie, să nu folosiţi pudre, creme sau dezinfectante locale fără avizul medicului. Cea mai bună soluţie este să apelaţi la medicul de familie sau la ginecolog. Dacă îi evitaţi pe aceştia, apelaţi la un centru de diagnosticare a infecţiilor cu transmitere sexuală. Şi, nu uitaţi!, în timpul tratamentului folosiţi de fiecare dată prezervativul şi fiţi responsabilă faţă de partenerul de sex, spunându-i despre infecţia de care suferiţi.
Infecţiile cu transmi