Discriminarea este inca prezenta la nivelul companiilor europene, chiar daca in ultimii ani s-au facut progrese in aceasta directie.
“In ultimii ani, din ce in ce mai multe companii au dezvoltat strategii eficiente in ceea ce priveste diversitatea in echipele lor de management si includerea acesteia in strategia de business generala. Dar trebuie sa fim constienti de faptul ca inca exista reticenta si ca multe companii — indiferent de dimensiune si locatie — inca au un drum lung de parcurs, in special in contextul crizei financiare”, spune Vladimir Spidla, Comisarul Uniunii Europene (UE) pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Egalitate de Sanse.
Potrivit studiului privind discriminarea in Uniunea Europeana, ce analizeaza perceptii, experiente si atitudini, realizat de Comisia Europeana in
2008, 63% din manageri considera ca aspectul fizic, tinuta si modul de prezentare sunt primele criterii care ar putea sa dezavantajeze un candidat la un interviu.
Peste jumatate din acestia mentioneaza varsta ca fiind un alt aspect important, 46% - rasa sau originea etnica si dizabilitatile, iar 35% considera exprimarea credintei religioase ca fiind un astfel de criteriu. De asemenea, 26% sunt de parere ca genul poate fi o problema, în timp ce 22% din manageri considera ca orientarea sexuala este un dezavantaj pentru un potential candidat la un loc de munca.
Intrebati de monitorizarea procedurilor de recrutare pentru asigurarea de sanse egale pentru candidatii apartinand unor minoritati etnice, in procesul de selectie pentru un interviu sau cel de angajare, managerii din Romania au obtinut un punctaj de 57%, comparativ cu al managerilor din alte tari, cele mai bune rezultate fiind obtinute de cei din Cipru (78%), Grecia (77%) si Danemarca (71%).
Conform celor mai recente previziuni apartinand Comisiei Europene, se estimeaza ca econo