În două interviuri acordate unor ziare străine în iulie 1989, Nicolae Ceauşescu a predat adevărate lecţii de dezinformare.Fostul dictator al României avea un talent nativ în materie de manipulare a informaţiei şi de ocolire a răspunsurilor la întrebările incomode ale ziariştilor. La distanţă de două săptămâni, la 11 şi 25 iulie 1989, Nicolae Ceauşescu a acordat două interviuri unor ziarişti străini, publicate ulterior de „Scînteia”, în datele de 27 iulie şi 2 august 1989. Primul interviu i-a fost acordat lui Juan Carlos Azcue Ibanez, redactorul-şef al cotidianului spaniol „ABC”, iar cel de-al doilea lui Salah Aldin Saeed, redactorul-şef al ziarului irakian „Al-Irak”.
Între stilul de abordare al celor doi ziarişti exista o mare discrepanţă. Deşi întrebările erau puse cu deferenţă, în conformitate cu protocolul necesar la acest nivel, ziaristul spaniol era incisiv în întrebări, încercând să obţină răspunsuri la subiecte care ar fi fost de interes.
Spre deosebire de colegul său de breaslă, redactorul-şef al cotidianului irakian a pus acelaşi tip de întrebări pe care le-ar fi adresat lui Ceauşescu şi un redactor de la „Scînteia”, măgulindu-l în exces pe dictatorul român. În ciuda acestor diferenţe, însă, răspunsurile lui Ceauşescu au fost, în esenţă, aceleaşi, multe din frazele folosite fiind identice.
Realizările
Primul subiect de interes, pentru ambii ziarişti, a fost cel al situaţiei economice şi sociale din România. În ambele interviuri, Ceauşescu a început prin a expune situaţia „grea” moştenită de comunişti de la „regimul burghezo-moşieresc”. „În trecut, România era o ţară agrar- industrială, slab dezvoltată. Această situaţie a fost determinată de dominaţia de sute de ani a imperiilor străine şi apoi, mai mult de 100 de ani, a monopolurilor şi trusturilor capitaliste şi imperialiste”, le-a spus dictatorul ro