Spitalizarea lui Super-Sarko ridică semne de întrebare privind sănătatea liderului francez şi înţelepciunea stilului său de viaţă. Sursa: Reuters
După doi ani de mandat în care s-a implicat hiperactiv în politică şi economie, a vizitat 65 de ţări, a negociat acorduri de pace, a câştigat alegeri şi a condus UE într- un stil alert, organizând summit după summit, preşedintele francez Nicolas Sarkozy s-a oprit pentru prima dată, duminică, din cauza unei stări de rău apărute în timp ce făcea jogging.
Incidentul a fost tratat cu seriozitate, iar liderul francez a fost transportat cu elicopterul la spitalul Val-de-Grace, din Paris, unde a şi rămas peste noapte pentru un set suplimentar de analize. Ieri-dimineaţă, Sarkozy a renunţat la statutul de pacient, părăsind spitalul alături de soţia sa, cu un zâmbet pe buze şi cu sfatul medicului, care îi recomandă câteva zile de odihnă.
Contradicţie: probleme cardiace sau doar un simplu leşin?
Administraţia prezidenţială s-a grăbit ieri să minimalizeze importanţa problemei de sănătate a preşedintelui. „Nu există nicio cauză” sau „consecinţă cardiologică” a sincopei suferite de Nicolas Sarkozy duminică, a anunţat un comunicat al Palatului Elysée, citat de AFP. „Diagnosticul este deci cel de lipotimie favorizată de căldură şi fără pierderea cunoştinţei, în contextul oboselii legate de un important volum de muncă”, arată textul.
Un purtător de cuvânt al Uniunii pentru o Mişcare Populară, partidul preşedintelui, a semnalat însă existenţa unor probleme cardiace. Întrebat, în tim pul unei conferinţe de presă, dacă este vorba despre o „alertă” în privinţa sănătăţii lui Sarkozy, Frederic Lefebvre a răspuns: „Dacă nimeni nu consideră că un accident cardiac este o alertă, atunci ce poate fi o alertă?”.
Incidentul a deschis o veche dezbatere legată de secretizarea in