Florin și Gabi Pleșca, doi frați orădeni, conduc cea mai mare fabrică de gheață din țară.
În urmă cu 9 ani, doi frați din Oradea au pus bazele celei mai mari fabrici de gheață din țară. Deși în primi ani afacerea a mers foarte greu, încet firma s-a dezvoltat, iar acum distribuie gheață în toată țara. Pe lângă cuburile de gheață alimentară, firma produce și blocuri mari de gheață, care sunt transformate de un artist în scuplturi. Cea mai cunoscut client din ultimul an este National Geographic, pentru care a fost realizat un cub cu latura de 1 metru, în mijloc cu un lingou de aur.
Cum le-a venit ideea?
“Prin 2000 fratele meu cu prietena lui s-au dus într-o pe o terasă, la un suc şi o pizza. Pe bar era o frapieră şi fratele meu a cerut cuburi de gheaţă, dar barmanul a spus că nu are aşa ceva. Frapiera era doar de design”, povestește orădeanul. Așa le-a venit celor doi ideea afacerii. “Doream să facem ceva ce nu se găsea pe la noi. Nu am luat ideea de afară, pur și simplu ne-am gândit să facem gheață”, spune Florin Pleșca. Deși nu știa nimic despre ce presupune producțioa de gheață, cei doi au pornit afacerea. Au reușit să dea de proprietarii unei fabrici din Ungaria, care i-au inițiat în tainele acestei afaceri. De altfel, potrivit lui Florin Pleșca, la momentul respective în Europa funcționau două fabrici de gheață, una în Spania, cu o tradiție de zeci de ani, și cea din Ungaria. „Am avut mare noroc cu firma din Ungaria. Cam la un an de la pornirea afacerii eram acolo când am văzut o mașina care livra gheață, am luat numărul de telefon și am dat de proprietarii fabricii”, își amintește orădeanul. El spune că datorită lipsei unei culturi pentru cuburile de gheață în România, în primi ani afacerea a mers foarte greu. “Fără fratele meu nu am am fi reușit. El a fost capul întregii afaceri, ideea i-a venit lui. Cu hotărârea și tăria lui de ca