Înainte de a ajunge la Leuşeni, unul dintre punctele de trecere a frontierei spre Republica Moldova, îţi trasezi propria barieră imaginară: ştii din auzite, dar şi din experienţele anterioare ale altora că îţi va fi greu să ajungi în Basarabia fără să fii nevoit să răspunzi la câteva zeci de întrebări incomode, fără să arăţi un dosar complet de acte care să demonstreze că nu ai intenţii rele şi, nu în ultimul rând, te gândeşti că ai putea face drum întors.
Graniţa cu Republica Moldova a devenit, în zilele dinaintea alegerilor anticipate din 29 iulie, mai uşor de trecut pentru ziariştii români care au acreditare de la Comisia Electorală Centrală din Moldova. Timpul de aşteptare este de numai o oră - deşi sunt alţi călători care nu stau mai mult de zece minute -, iar întrebările, deşi se repetă cu insistenţă, sunt suportabile: . Când pleci din România cu gândul că faci câteva sute de kilometri, având o viză pe paşaport, care nu îţi garantează intrarea într-o ţară, dintr-o dată, o serie de întrebări care se lungesc timp de o oră par floare la ureche. Autorităţile din Republica Moldova s-au asigurat însă că ziariştii români nu vor zăbovi prea mult pe teritoriul ţării lor. Viza de serviciu, special eliberată pentru aceste alegeri, este valabilă numai până pe 30 iulie. Asta înseamnă că cel mai târziu la ora 23:59 vom fi din nou în vamă. În drum spre România, lăsând în urmă nişte alegeri cu un rezultat încă nedefinit şi posibile conflicte, care ar putea izbucni la câteva zile după aflarea rezultatelor finale. În aprilie, alegerile au fost pe 5, iar oamenii au ieşit în stradă pe 7.
Fără reclamă electorală
Drumul de la Leuşeni până la Chişiniu curge lin, peisajul e monoton şi nicio urmă că în Republica Moldova a fost campanie electorală. Legea prevede ca orice afiş sau formă de propagandă electorală să fie expusă doar până în noaptea zi