Marea Britanie are o proportie mai mare de pensionari care traiesc sub limita saraciei decat Romania, indica Eurostat. Insa, cum saracia se raporteaza la nivelul de trai dintr-o tara, un pensionar englez sarac care s-ar stabili in Romania ar duce-o excelent, in timp ce un pensionar roman ar fi muritor de foame in Anglia, sustin expertii.
Saracia pensionarilor britanici cu varste de peste 65 de ani este probata prin datele emise de organismul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, si preluate de cotidianul Daily Mail. In Marea Britanie, unul din trei pensionari (30%) are venituri sub pragul saraciei, conform datelor Eurostat, interpretate de fundatiile Age Concern si Help the Aged. Spre deosebire de Marea Britanie, remarca cotidianul britanic, doar 19% din pensionarii romani si 8% din cei polonezi traiesc in conditii mizere de viata. Studiul publicat de Daily Mail arata ca pensionarii romani se afla la coada clasamentului saraciei, alaturi de cei bulgari, germani si francezi.
Astfel, tarile care prezinta cel mai mare risc ca pensionarii sa fie extrem de saraci sunt: Cipru, cu 51% din pensionari traind cu sub 60% din venitul mediu, Letonia (33%), Estonia (33%), Marea Britanie (30%), Lituania (30%), Irlanda (29%), Spania (28%), Portugalia (26%), Belgia (23%), Grecia (23%), Romania (19%), Bulgaria (18%), Germania (17%), Franta (13%), Olanda (10%), Polonia (8%), Republica Ceha (5%).
Nivelul de trai al pensionarilor europeni este raportat la venitul mediu inregistrat in fiecare tara, indicator in functie de care se stabileste pragul national de saracie. De obicei, sunt considerati saraci europenii care obtin venituri sub 60% din venitul mediu al tarii lor. Daca in Romania, de pilda, pragul saraciei este stabilit la 61 de euro pe luna, in Franta el este de 797, iar in Luxemburg – 1.424 euro pe luna. Astfel de valori demonstreaza si ca