În jur de 200 de membri ai asociaţiilor de romi sunt aşteptaţi mâine la Miercurea Ciuc, judeţul Harghita, pentru a participa la un marş de protest la adresa autorităţilor locale, pe care le acuză de încălcarea drepturilor omului, după încidentele petrecute în localitatea Sânmartin, între maghiari şi romi.
„Am trimis de săptămâna trecută o solicitare primăriilor din Miercurea Ciuc şi Sânmartin pentru aprobarea desfăşurării unui protest joi şi vineri. Până acum (ieri - n.r.) nu am primit niciun răspuns din partea autorităţilor locale”, afirmă Cezara David, coordonator PR al organizaţiei Romani Criss, una dintre organizaţiile de romi care joia trecută au protestat în faţa sediului UDMR din Bucureşti.
În schimb, primarul din Miercurea Ciuc ne-a declarat că solicitarea a fost aprobată. „Marşul de protest a fost aprobat după ce le-am solicitat să revină cu unele precizări legate de asigurarea ordinii în timpul protestului. Organizatorii au solicitat ca marşul să se desfăşoare între orele 10 şi 12 şi au anunţat prezenţa a 200 de persoane”, afirmă primarul Raduly Robert.
Primarii neagă existenţa unui conflict interetnic
Autorităţile locale din comuna Sânmartin nu au aprobat des făşurarea unei manifestări similare. „Am considerat că o asemenea ma nifestare ar crea noi conflicte pentru că avem semnale în acest sens. Vrem să avem linişte în comună”, a explicat primarul Gergely Andras.
Luni, la finalul unei şedinţe care a avut loc la Consiliul Judeţean Harghita, cei 16 primari din zona oraşului Miercurea Ciuc au adoptat un document prin care neagă existenţa vreunui conflict interetnic între romi şi maghiari şi acuză presa că „interpretează situaţia critică a siguranţei publice ca fiind un conflict interetnic”.
Situaţia tensionată din judeţul Har ghita a pornit de la incidentele violente înregistrate î