» Comisia pentru legea prezidentialelor, formata luni in urma unei decizii a coalitiei, ar putea activa colegiile uninominale trasate toamna trecuta.
» PSD si PDL afiseaza opinii diferite in legatura cu eventuala ridicare a numarului de semnaturi necesare candidaturii de la 200.000 la 500.000.
"Noi nu am discutat nimic concret, ci doar doua-trei lucruri pe care trebuie sa le avem in vedere, unde s-a dovedit ca sunt probleme pe parcursul ultimelor alegeri. Una dintre probleme este turismul electoral. Se pune problema cum sa-l eliminam", a declarat Vasile Blaga (PDL) in comisia coalitiei. Acesta nu este insa de acord cu eliminarea listelor suplimentare, tocmai cele care au generat turismul electoral, deoarece "trebuie sa dam posibilitatea tuturor romanilor, inclusiv celor din strainatate, sa voteze". In schimb, in PSD sunt multe voci care sustin eliminarea listelor suplimentare. PDL si PSD sunt insa de acord ca Ministerul de Interne este cel care trebuie sa stopeze neregulile.
Totodata, PDL si PSD ar intentiona sa organizeze alegerile prezidentiale pe structura colegiilor uninominale, si nu a mai vechilor circumscriptii din 2004, cu scopul de a-si mobiliza parlamentarii si primarii. "Se incearca sa se mute centrul puterii locale catre colegii, in detrimentul organizatiilor judetene. Totodata, se vrea sa se vada care este forta politica a acestor colegii in contextul unor posibile alegeri anticipate", ne-a declarat deputatul PSD Anghel Stanciu, un expert al partidului in privinta votului uninominal. Acesta a precizat ca la alegerile prezidentiale exista, teoretic, o singura circumscriptie electorala – Romania –, iar sectiile de vot care acum sunt organizate la nivelul judetelor ar putea deveni functionale la nivelul colegiilor uninominale. "Partidele mari sunt avantajate in varianta folosirii structurilor colegilor la prezidentiale