Astăzi se încheie oficial misiunea ţării noastre în cadrul Coaliţiei Multinaţionale din Irak. Armata României a asigurat 12 rotiri în teatrele de operaţiuni, timp în care peste 8400 de militari au acţionat în mai multe locaţii, sub control american, britanic, italian şi polonez. Sursa: Ministerul AparariiSursa: Ministerul ApărăriiSursa: Ministerul Apararii
1 /.
Monument pentru soldaţii români
Prezent la ceremonia de la Arcul de Triumf, preşedintele Traian Băsescu le-a spus soldaţilor români care au fost în misiune în Irak, că va fi ridicat un monument în cinstea lor. El i-a lăudat pe militarii români pentru contribuţia lor la reconstrucţia Irakului şi le-a mulţumit public familiilor de acasă. Preşedintele a amintit şi de cei doi români morţi în Irak şi cei 12 răniţi, spunând că s-au adunat sute de lecţii de care politicienii trebuie să ţină seama.
Desfăşurate în condiţii geo-climatice şi militare extrem de dure, operaţiunile militare din Irak au fost un test dificil şi pentru militari şi pentru echipamente. Activitatea militară din Irak a fost apreciată de generalii David Petratus, William Casey, Ray Odierno, toţi comandanţi ai Forţei Multinaţionale din Irak, dar şi de Robert Gates, Secretarul Apărării al Statelor Unite ale Americii şi baronesa Emma Nicholson, reprezentant special al Uniunii Europene în Irak.
La ceremonialul de astăzi participă: generalul-maior Patrick Paul, din Statele Unite, generalul de brigadă Witold Poluchowicz şi generalul de brigadă James Bashall din Marea Britanie.
Locţiitor la comandă
Ca o recunoaştere a contribuţiei şi eforturilor depuse, începând cu luna noiembrie 2006, România a asigurat funcţia de locţiitor pentru operaţiile Coaliţiei al şefului de stat major al Forţei Multinaţionale din Irak, poziţie din care a coordonat acţiunile şi activităţile forţelor ţărilor