Analiză FP România online. Ciracii lui Voronin au primit un ajutor umanitar de 732.000 de dolari în yuani, dar regimul şi-a făcut campanie invocând un miliard pentru infrastructură şi agricultură cu caractere chinezeşti. Ce caută China în Moldova? De ce nu mai caută nimic în România?!
Nu cu mult timp în urmă, Denis Cenuşă, unul dintre autorii din Republica Moldova ai FP România, ne semnala ştirea că Beijingul va oferi Chişinăului un ajutor financiar nerambursabil în valoare de cinci milioane yuani – adică circa 732.000 $. Detaliile sunt antologice: Banii vor ajunge în Moldova sub formă de rechizite de birou destinate Parlamentului şi Preşedinţiei… China va suporta cheltuielile de livrare a mărfii, iar Moldova va suporta cheltuielile legate de vămuirea, recepţionarea şi transportarea mărfii achiziţionate din contul ajutorului oferit de China. Zinaida Greceanîi cerea responsabililor din Executiv "să finalizeze cât mai rapid demersurile necesare, pentru ca statul să intre cât mai repede în posesia ajutorului acordat de chinezi.”
Ca analist politic cu poziţii de opoziţie, Denis Cenuşă lansa în acel moment o teorie de mare anvergură: în loc să se ralieze politicii externe europene, după cum au convenit Bruxelles-ul şi Chişinăul, ceea ce ar însemna şi ca Republica Moldova (RM) să critice, în rând cu Preşedinţia suedeză a UE, reprimarea protestelor minoritarilor uiguri din Xinjiang, guvernarea comunistă moldovenească bate palma cu guvernarea comunistă chineză... Şi foloseşte respectivul ajutor economic drept reclamă electorală. De altfel, mai constata analistul moldav, frăţia moldo-chineză ar trebui identificată şi în represiunea protestelor post-electorale din RM. Concluzia majoră era că RM renunţă la parteneriatul strategic cu UE pentru unul cu China – după cel cu Rusia, care promisese, la rândul său, un ajutor financiar de 500 de milioane de dolari. @N