Din cauza recesiunii economice, poliţiştii din judeţul Neamţ trebuie să găsească soluţii de compromise pentru a face faţă reducerilor de cheltuieli privind benzina, utilităţile şi consumabilele. Sursa: Dan Sofronia
„Comparativ cu primul semestru al anului trecut, cheltuielile materiale au fost diminuate cu 30% sau chiar mai mult. În ceea ce priveşte cota de benzină, aceasta a fost diminuată cu 50% faţă de anul trecut. În acest moment, pentru autoturismele posturilor de poliţie rurale e alocată o cotă 20 de litri de benzină pe lună. E foarte puţin şi încercăm să facem faţă situaţiilor de urgenţă ce se ivesc“, spune comisarul şef Aurelian Vasea Şoric, comandantul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ.
„Sfântă-i cheta”
Problema diminuării cotei de combustibil este luată ca atare de lucrători, pe principiul „unde-i lege, nu-i tocmeală“. Şi se recurge la eterna chetă din banii proprii, pentru a nu fi puşi în situaţia de a-şi roade pingelele.
„20 de litri ajung pentru două zile, dacă ai vreo persoană pe care trebuie s-o duci la Piatra Neamţ la audieri la procuror sau la vreun proces dacă are mandat de aducere. Aşa că sfântă-i cheta, pentru că altfel nu poţi face faţă. Până acum vreo trei ani, înainte de avea maşini în dotare, ne făceam serviciul cu autoturismele personale“, povesteşte şeful unui post de poliţie din apropiere de Piatra Neamţ, care a dorit să-şi păstreze anonimatul.
Tot din cauza insuficienţei bugetului, în acest an nu s-au alocat fonduri pentru reabilitatrea unor posturi rurale şi nici pentru dotările necesare dării în folosinţă a unui nou sediul al Poliţiei Bicaz.
Subfinanţarea face ca personalul să fie insuficient, raportat la evoluţia criminalităţii mai ales în mediul rural, numărul de poliţişti la 100.000 de locuitori fiind de 166, sub media pe ţară.