Modernizate în 2008 pe bani de la bugetul local, spaţiile nu beneficiază de condiţii minime de igienă a alimentaţiei.
Inspectorii sanitari au pus ieri lacătul pe ambele hale din oraş în care producătorii de brânzeturi şi produse lactate îşi vindeau marfa. Oficialii Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) au interzis, în acelaşi timp, comercializarea acestor produse alimentare, întrucât au considerat că hala de la Piaţa Centrală şi cea din Piaţa Sud funcţionau ilegal. Nici una dintre ele nu avea aviz sanitar-veterinar şi nu respecta multe dintre condiţiile impuse de lege. „Administraţia Pieţelor a fost somată până acum de vreo cinci ori şi amendată de două ori pentru faptul că nu s-a conformat normelor impuse în vederea autorizării. Din hale lipsesc vitrinele frigorifice în care trebuie păstrate obligatoriu produsele, vânzătorii nu au halate, bonete şi mănuşi, iar spaţiile sunt lipsite de sisteme de ventilaţie“, a precizat Alin Iordănescu, directorul DSV.
Modernizare la suprafaţă
În decembrie 2008, cele două hale închise acum de inspectorii veterinari au fost modernizate, însuşi primarul Romeo Stavarache fiind cel care a tăiat panglica inaugurală. Investiţiile de 1,7 milioane de lei nu s-au regăsit însă şi în dotările necesare autorizării pentru funcţionare. „Am făcut referat pentru dotarea cu vitrine frigorifice, dar pe criza asta cred că nu au fost bani. Ştiu că deja s-a semnat contractul cu o firmă şi urmează să primim 15 vitrine“, a declarat Constantin Curcudel, şeful Administraţiei Pieţelor.
Numărul de utilaje de răcire pe care urmează să le cumpere Primăria Bacău nu sunt însă suficiente. Pentru cele două hale de produse lactate din oraş este nevoie de 30 de astfel de instalaţii. O parte dintre producători şi-au anunţat intenţia de a-şi cumpăra propriile vitrine frigorifice, pe care să le amplaseze în spaţiile în care îşi vând marfa.