Este unul dintre cei cărora le place cartea şi poate să spună de ce oamenii îşi cumpără atât de multe rafturi şi atât de puţine cărţi Gheorghe Eftenie s-a născut dintr-o familie de oameni simpli. Din copilărie i-au plăcut cărţile şi, ca orice băiat pasionat de lectură, a trecut prin aventurile cu marinari şi muşchetari ale lui Jules Verne şi Alexandre Dumas. Şi acest lucru nu i-a fost de prisos, pentru că mai târziu avea să înmâneze el astfel de lecturi copiilor. Din 1990 este bibliotecar, iar un timp a lucrat la secţia de copii, o experienţă care i-a lăsat un gust plăcut. Mulţi dintre micuţii cititori de atunci îl mai salută şi astăzi pe stradă şi îşi aminteşte de puntea pe care cărţile o legau între el şi copii.
„Era foarte frumos. Copiii sunt mult mai ascultători şi poţi să discuţi multe cu ei. Aveam un cititor notoriu care provenea dintr-o familie cu mulţi copii. Venea la bibliotecă, se punea jos lângă raft şi citea ore întregi”, îşi aminteşte Eftenie. Acesta avea parte şi de cititori pentru care tinereţea zburase demult, dar dăduseră în mintea copiilor. „Veneau şi pensionari care citeau poveşti”, spune bilbliotecarul. Adulţii sunt, însă, codaşi în ceea ce priveşte lectura, aşa că abilităţile unui bibliotecar se pliază, de obicei, pe nevoile celor care încă frecventează rafturile. „Ca să fii bibliotecar, trebuie să ai cultură generală, în primul rând, apoi să îţi placă să lucrezi cu cartea şi cu oamenii. Este necesar să ai simţ pedagogic, pentru că, deocamdată, copiii şi elevii formează majoritatea utilizatorilor, adulţii nu mai citesc de nicio culoare”, spune el.
Cunoaşte topul bibliotecilor comunale
În prezent, Gheorghe Eftenie este metodist la Biblioteca Judeţeană „Bistriţa Năsăud” şi răspunde de activitatea bibliotecilor comunale din judeţ, un subiect mai puţin cunoscut. Şi este bine de ştiut că există chiar un top al b