După ce a impresionat o lume întreagă cu vioara lui, tânărul bate acum din uşă-n uşă şi vinde haine pentru a putea supravieţui.
Cătălin Alexandru Grigoraş este unul dintre acei români care au făcut cinste ţării. Violonist extrem de talentat, Cătălin a participat la numeroase competiţii internaţionale, de unde a venit cu cele mai strălucitoare medalii, cucerindu-i iremediabil şi pe cei mai critici specialişti.
„Un violonist de rară dezinvoltură, cu un ton superb şi o concentrare maximă asupra curgerii discursului sonor. Un concert-maestru înnăscut, cu reale calităţi de lider”, spunea conferenţiarul universitar doctor Ioan Golcea, după ce l-a văzut pe Alexandru Grigoraş într-un spectacol al Orchestrei de Cameră „Unirea” din Focşani.
Medalia de aur,
un „eşec” profesional
Alexandru a fost membru în mai multe foruri muzicale internaţionale, între care Jeunesses Musicales World Orchestra Berlin, International Festival Orchestra Iserlhon sau Internationale Bachakademie Orchester Stuttgart. În urmă cu zece ani a studiat la Academia de Muzică din Heidelberg-Mannheim, unde a ajuns cu o bursă de merit.
De la gradul I, la debutant
În anul 2005 a primit medalia de aur UNESCO, la un concurs care a avut loc la Atena, în Grecia, unde a participat cu formaţia sa „Roumainian Virtuozi Camera”. Pe atunci, violonistul activa ca instrumentist la ansamblul artistic „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
„Chiar dacă nu se ţineau spectacole, nu aveam voie să lipsesc şi am fost nevoit să-mi iau câteva zile de concediu fără plată pentru a participa la acest concurs. Am plecat cu 500 de euro, cinci oameni şi ne-am descurcat. Ne-am întors cu medalia de aur”, îşi aminteşte Cătălin Grigoraş. Însă, în loc de aprecieri, Cătălin s-a trezit cu salariul blocat. A fost nevoit să plece şi s-a angajat translator la o firmă de confecţii din Botoşani