Alegerile parlamentare anticipate se desfăşoară astăzi în Republica Moldova în condiţii de tensiune maximă. Puterea comunistă şi-a păstrat majoritatea pârghiilor administrative de fraudare a scrutinului depistate în timpul alegerilor de la 5 aprilie. În plus, violenţele din aprilie au marcat această campanie electorală, instaurând starea de frică mai ales în rândul tinerilor.
Moldovenii s-au prezentat încă de dimineaţă la urne, pentru a-şi da votul, fie unei formaţiuni de dreapta, fie comuniştilor aflaţi încă la putere. Conform datelor oficiale, în comparaţie cu alegerile din 5 aprilie, activismul civic în primele ore ale scrutinului este mai ridicat. Primele estimări erau aşteptate în jurul orei 21:00.
Liderii partidelor de opoziţie, dar şi preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, au votat în prima parte a zilei. Dacă primii au introdus în urne buletine de vot pentru "o viaţă mai bună, pentru generaţia tânără şi pentru integrare europeană", liderul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a declarat că a votat pentru stabilitate şi nu a uitat să atace statul vecin, România. Voronin a spus la ieşirea de la vot, în jurul orei 8:30, la Liceul "Antioh Cantemir" din Chişinău, că România "trebuie să se dezică de trecutul ei istoric", de naţionalism şi mai ales de ideea de unitarism. Edilul capitalei degrevat din funcţie şi vicepreşedintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, a votat pentru liberatate, democraţie şi integrarea europeană a Republicii Moldova. Chirtoacă a ajuns la secţia de vot din incinta unei şcoli primare din Strada Calea Ieşilor 57 în jurul orei 9:00. "Am votat pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, inclusiv pentru relaţiile bune de vecinătate cu România şi Ucraina. Am votat pentru democraţie şi pentru viitorul copiilor în UE. Aşa cum spunea şi Ştefan cel Mare, Moldova nu este a boierilor, ci a urma