Desertul pentru îngheţată Polaretti este un amestec din apă, zahăr, substanţe chimice şi sirop de fructe care se pune la congelator pentru câteva ore, devenind apoi un desert rece.
Polaretti conţine o cantitate mare de zahăr şi de aceea consumatorul doar va avea impresia că s-a răcorit. În realitate, nu face altceva decât să îşi forţeze pancreasul endocrin să secrete mai multă insulină decât în mod normal, ceea ce îl stresează, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, produsul analizat conţine coloranţi azoici de sinteză, care sunt periculoşi, în special, pentru sănătatea copiilor. Sunset yellow E110 poate provoca alergii persoanelor sensibile, congestie nazală, astm, bronhoconstrucţie, disfuncţii ale percepţiei gustului, distrugeri cromozomiale, spasme vasculare, dureri gastrice, blocarea enzimelor digestive. Efecte adverse are şi E104 galben de chinolină: astm, alergii, dermatite, sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. Roşu ponceau are potenţial cancerigen şi poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare. În compoziţia produsului intră şi doi stabilizatori care pot afecta buna funcţionare a tractusului digestiv.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, diabeticilor, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli hepatice şi renale, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de boli neurodegenerative, alergicilor şi astmaticilor, celor cu boli ale tractusului digestiv, celor cu sindrom ADHD.
Eticheta
Polaretti. Desert pentru îngheţată. Apă, zahăr, sirop de fructe ce conţine căpşuni 18%, cireşe negre 15%, portocală 12%, lămâie 3%, sirop de glucoză, acid citric E330 acidi