Localitatea Correns, din regiunea Provence, s-a transformat în circa 10 ani dintr-un sat fără personalitate într-o comună râvnită de starurile hollywoodiene. Aproape toată suprafaţa arabilă a comunei Correns este cultivată în sistem bio. Localitatea a primit distincţii internaţionale pentru acţiunile ecologice întreprinse. Numai 800 de locuitori numără comuna Correns, localitate viticolă situată în departamentul Var din inima regiunii Provence, din sud-estul Franţei.
Cu aproximativ 15 ani în urmă, cultura ancestrală a viţei-de-vie era practicată pe parcele de talie mică, iar Côtes de Provence, primul producător mondial de vinuri rosé, risca să-şi piardă acest statut. Locuitorii din Correns începuseră să-şi abandoneze preocuparea strămoşească de practicare a viticulturii, iar tinerii alegeau să plece din sat, căutând locuri de muncă mai bune la oraş.
Administraţia locală trebuia să găsească o modalitate de a creşte valoarea producţiei locale pentru a ţine tinerii aproape. Astfel, în anul 1997, primarul socialist al comunei Correns, Michaël Latz, ales în 1995, a venit cu o idee ce avea să scoată localitatea din anonimat, ba mai mult, să o transforme într-un loc râvnit de starurile hollywoodiene.
Brânzeturile de capră ecologice
De profesie inginer agronom şi viticultor, primarul a reuşit să-i convingă pe ceilalţi viticultori din localitate să înceapă să-şi cultive pământurile în sistem ecologic. I-a susţinut financiar în perioada de conversie a terenurilor, ce poate să dureze şi mai mult de trei ani. Agricultura biologică a fost adaptată la suprafeţele mici ale satului francez.
Astfel, după mai bine de 10 ani, Correns a devenit prima comună bio din Franţa, „ba chiar din Europa“, după cum spune Michaël Latz. Aproximativ 95% din suprafeţele agricole ale localităţii, adică în jur de 300 de hectare, s