Peste 2,5 milioane de moldoveni sunt asteptati sa voteze la alegerile anticipate care reprezinta un test crucial pentru Republica Moldova. Cele opt partide care s-au inscris in alegeri impart tara in doua tabere, una care vrea apropierea de Rusia, cealalta de Occident.
Votul moldovenilor ar putea fi ultima sansa pentru ca ei sa-si dovedeasca atasamentul fata de principiile democratiei si sa arate ca au institutii functionale si stabile.
Observatori straini, obligati sa paraseasca R. Moldova
Totusi, comunistii au pus la bataie toate armele de care dispun pentru a ramane la putere si nu s-au sfiit sa foloseasca si de aceasta data metode de intimidare si de fraudare.
Dupa ce au folosit fonduri de la bugetul de stat si au antrenat toate institutiile statului in campanie, ei au respins acreditarea a 87 de observatori ai Retelei Organizatiilor Europene pentru Monitorizarea Alegerilor.
Incidente la vot in R. Moldova: Bolnavii psihic si militarii, instruiti cum sa voteze
Totusi, Opozitia de la Chisinau spune ca ceva s-ar fi schimbat deja in bine in Republica Moldova, adevaratul rezultat al alegerilor din 5 aprilie fiind expunerea nationala si internationala a unui regim primitiv.
Miercuri, insa, observatorii electorali de la Bucuresti au anuntat printr-un comunicat ca le-a fost respinsa cererea de a asista la alegerile din Republica Moldova. Astfel, ei sustin ca nu este exclus un nou val de fraude, dat fiind faptul ca aceasta atitudine a Comisiei Electorale Centrale de la Chisinau reprezinta o reiterare a celei avute la inceputul lunii aprilie.
Un mort, zeci de raniti si doua voturi nevalidate
10.000 de oameni au iesit atunci in strada pentru a contesta rezultatul alegerilor. Ei au denuntat victoria comunistilor drept ilegala si au devastat Parlamentul si Presedintia. @N_