Românii nu se înghesuie să cumpere produse confiscate, chiar dacă acestea au preţuri derizorii. În magazinele cu produse executate silit de Fisc doar electronicele, cosmeticele şi îmbrăcămintea au căutare. Cei mai fideli clienţi sunt pensionarii. Starea avansată de uzură a unor articole, calitatea îndoielnică a altora sau, în multe cazuri, reticenţa faţă de chilipiruri îi ţin departe pe potenţialii clienţi faţă de magazinele speciale în care se vând produse confiscate de administraţiile finanţelor publice.
Iar oferta nu e deloc săracă: de la articole de menaj sau îmbrăcăminte, până la firme, pensiuni sau terenuri amenajate pentru producţie agricolă.
Marfă pentru toate buzunarele
Magazinul din Braşov este situat în subsolul Agenţiei de Administrare Fiscală din Zărneşti şi este deschis de luni până vineri, între orele 10.00-12.00. Clienţii găsesc marfă pe toate gusturile şi mai ales, pentru toate buzunarele.
„Am primit lenjerii de pat, pantaloni de bărbaţi şi de damă, şepci, pijamale şi blugi. Mai avem la vânzare o moară de măcinat cereale, roţi pentru roabă, undiţe, foarfeci de tuns oi, un ciocan, şosete, etc. Preţurile nu sunt mari“, spune referentul Lucian Bragheşiu din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) din Zărneşti.
Bărbatul spune că, până acum, o singură dată a primit în magazin un DVD şi un televizor cu diagonala de 52 de cm, aparatură care s-a vândut imediat. După electronice, cel mai bine sunt vândute sculele, produsele cosmetice şi detergenţii. Nici ploieştenii nu se dau în lături de la chilipiruri. Aici, produsele confiscate de Fisc ajung în trei magazine. „La aceste mărfuri, adaosul comercial practicat de magazine este zero.
Nu avem voie să facem profit. Preţul îl stabileşte o comisie de la Direcţia de Finanţe Publice Prahova. Ei spun dacă un obiect t