Punerea în posesie a terenurilor din judeţul Alba s-a realizat în procent de 92,65 la sută. O situaţie aparte se înregistrează la primăriile Şibot şi Crăciunelu de Jos, unde nu s-a ajuns încă la pragul de unu la sută. Cele mai multe nereguli au fost sesizate la împroprietăririle făcute în Munţii Apuseni.
Acţiunea de punere în posesie a terenurilor confiscate în vremea regimului comunist se desfăşoară de mai bine de cinci ani în Alba, în baza celor trei legi în vigoare. Ultima apărută şi care se aplică la acest moment este Legea 247 din 2005.
La data de întâi iulie 2009 situaţia din judeţ este una mulţumitoare, după cum a precizat Ovidiu Jidveianu, subprefectul judeţului Alba. „Practic, acţiunea de punere în posesie, la nivelul judeţului s-a realizat în procent de 92,65 la sută. Eu zic că este un procent foarte bun comparativ cu alte judeţe din ţară care sunt undeva la 60 la sută”, a precizat Ovidiu Jidveianu.
În Alba a fost validată o suprafaţă de peste 320.000 de hectare, din care au fost puse în posesie 297.638 hectare.
Primării codaşe
Administraţiile locale din Şibot şi Crăciunelu de Jos nu au realizat încă punerea în posesie a nici unu la sută din terenul agricol sau forestier pe care trebuiau să-l înapoieze foştilor proprietari.
Lenuţa Bubur, primarul comunei Crăciunelu de Jos a precizat că împroprietările s-au realizat în proporţie de doar 0,05 la sută deoarece există probleme cu Mitropolia Blaj şi cu Statiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultura şi Vinificatie Blaj.
„Avem de pus în posesie în jur de 170 de hectare. Cu Mitropolia Blaj suntem în instanţă, deoarece aceştia solicită peste o mie de hectare şi nu este de acord cu cele 95,11 hectare puse la dispoziţie. O altă situaţie dificilă o avem cu Staţiunea de cercetări viticole, care refuză să ne pună la dis