Avocatul Arin Stanescu, unul dintre cei mai experimentati specialisti in insolventa, care a fost implicat in lichidarea unor banci precum Bankcoop, Albina sau Banca Internationala a Religiilor, apreciaza ca bancile trebuie sa fie extrem de atente in supravegherea datornicilor pentru a evita situatiile in care nu mai pot recupera nimic din garantii.
"Am intalnit banci serioase, care aveau garantii extrem de volatile, pe contul curent, pe stocul de marfuri sau pe semifabricate, care pot disparea rapid sau pot fi transformate in produse finite. Recomand institutiilor financiare sa fie extrem de atente si cu mana pe pulsul companiilor pe care le-au creditat, deoarece alta sansa nu au. Sa aiba grija la transferuri pentru a avea ce recupera din insolventa", a declarat pentru ZF Stanescu, care conduce acum firma de avocatura Stanescu Milos Dumitru si Asociatii (SMDA).
Avocatul spune ca bancile au adoptat o pozitie de expectativa activa, pornind foarte putine executari. "Solutia bancilor este de reesalonare sau de acordare a unor posibilitati de plata prelungite. Acestea sunt niste solutii care pana la urma nu amana inevitabilul, in situatiile in care nu se mai poate face nimic. Poti amana trei-sase luni, dar societatea va ajunge tot in faliment, iar creditul va fi provizionat", a mai spus Stanescu.
Arin Stanescu, coordonatorul firmei de avocatura Stanescu Milos Dumitru si Asociatii (SMDA) si a firmei de lichidare RVA Insolvency, apreciaza ca sistemul bancar este mai bine supravegheat in aceasta perioada, astfel ca este putin probabil sa mai asistam la falimentul vreunei banci.
"Deocamdata nu cred ca institutiile financiare serioase si nici bancile mai mici vor avea probleme, deoarece este un supraveghetor foarte bine conectat la sistem, care poate interveni imediat in caz de probleme", a declarat Arin Stanescu, care a fost in urma cu zece ani