Mii de copii încearcă să joace un rol constructiv în societate, urmând o reţetă educativă care datează de mai bine de un secol. Vor o lume mai frumoasă, iar unul dintre angajamentele pe care şi le iau este ca în fiecare zi să facă o faptă bună. Cercetaşii din România nu se abat de la misiunea care a consacrat mişcarea înfiinţată la începutul secolului trecut de Robert Baden-Powell. Generalul britanic îşi dorea ca prin jocuri să educe tinerii în spiritul păcii şi să-i înveţe să aibă un rol constructiv în societate. Reţeta britanică „Scout“ (cercetaş, în traducere) s-a dovedit în timp un real succes.
În apropiere de Sibiu, în localitatea Hosman, peste 200 de cercetaşi din România, Franţa, Belgia şi Polonia au participat la Tabăra Internaţională pregătită minuţios de Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR) cu sprijinul Fundaţiei Saşilor Transilvăneni. În această seară, tabăra se va încheia cu o petrecere de rămas bun.
„Am încercat să promovăm cultura săsească din Transilvania, să regăsim obiceiurile pierdute“, a afirmat Lucian Nedeluţ, responsabilul de imagine al evenimentului.
În atmosferă medievală
Timp de zece zile, cercetaşi cu vârste între 15 şi 25 de ani au încercat să reînvie traiul medieval de zi cu zi, iar pentru aceasta au dat uitării tehnologia modernă. Nerespectarea acestei reguli aducea cu sine excluderea din tabără. Singura notă discordantă era dată de laptopurile şi de telefoanele mobile din zona administrativă a taberei.
Cercetaşii s-au împărţit în şapte comunităţi reprezentând cetăţile medievale săseşti ale Transilvaniei
(Siebenbürgen) - Sibiu, Cluj, Braşov, Sebeş, Mediaş, Bistriţa şi Sighişoara -, şi au trecut la treabă. „Am încercat să-i facem pe participanţi să deprindă meşteşugurile medievale“, a explicat Lucian Nedeluţ.
Tinerii au participat la ate