Disponibilizări, şomaj tehnic, concedii fără plată. Nu trece o zi fără ca noi firme să nu anunţe astfel de măsuri.
Producătorul de piese auto Mefin Sinaia va prelungi cu încă o lună perioada de şomaj tehnic pentru 89 de angajaţi, în perioada 1 - 31 august, urmând ca ceilalţi 354 de salariaţi ai companiei să lucreze cu program normal. Luna aceasta, 150 de angajaţi ai firmei sunt în şomaj tehnic, după ce în iunie, 451 din cei 493 de angajaţi ai companiei au fost în şomaj tehnic, din cauza scăderii afacerilor, înregistrată de la începutul anului.
O mie de mineri angajaţi ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) vor intra în şomaj, tehnic, după ce conducerea a decis să suspende activitatea în subteran timp de o lună, începând cu jumătatea lunii august.
Şantierul Naval Damen a început un proces de disponibilizări, în urma căruia va rămâne cu puţin peste 2.300 de angajaţi. Deja au fost semnate preavizele de concediere pentru 114 salariaţi. În scurt timp li se vor adăuga alte 130 de persoane. Rând pe rând, un număr de 574 de angajaţi îşi vor pierde locul de muncă.
Analiştii economici au estimat că rata şomajului din România va depăşi pragul critic de 10% în 2010.
Nici europenii nu o duc mai bine. Oficialii spanioli se aşteaptă ca numărul şomerilor să se apropie de nivelul de cinci milioane.
Ruşii au înregistrat oficial deja 2,15 milioane de şomeri. Numărul americanilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă este în creştere, după ce săptămâna trecută s-a înregistrat un “număr neobişnuit de concedieri în cadrul industriei auto”, potrivit Reuters. Firmele americane au desfiinţat 467.000 slujbe în luna iunie, rata şomajului urcând la 9,5%, până la cel mai ridicat nivel din august 1983.