Cosmote a primit o păsuire până pe 1 august pentru a intra în legalitate în cazul turnului de radiorelee pe care vrea să-l ridice pe Măgura Odobeştiului, o rezervaţie naturală din judeţul Vrancea. Sursa: Silvia Vrînceanu
Masivul Măgura Odobeştiului se înalţă între văile Milcovului şi Putnei. Zona, declarată arie de protecţie specială avifaunistică, e inclusă în reţeaua europeană „Natura 2000” şi se află sub monitorizarea Comisiei Europene.
Potrivit Gărzii de Mediu, Cosmote RMT SA Bucureşti a săpat, la Cota 996, un crater de cinci metri adâncime, cu o suprafaţă de 350 de metri pătraţi. Copacii de pe traseul spre vârf au fost smulşi, ceea ce, susţin specialiştii, periclitează stabilitatea versantului. Lucrările, făcute pentru montarea unei staţii de bază GSM şi a unui turn de radiorelee, înalt de 40 de metri, au demarat în luna mai, fără obţinerea în prealabil a tuturor autorizaţiilor de mediu. După verificarea reclamaţiilor depuse de ONG-uri, Garda de Mediu Vrancea a obligat Cosmote să sisteze lucrările până la intrarea în legalitate şi a cerut anularea autorizaţiei de construcţie.
„Să se pronunţe instanţa”
Oficialii Consiliului Judeţean Vrancea, care emiseseră autorizaţia de construcţie, au anulat avizul de la cadastru şi decizia de scoa tere din circuitul agricol a celor 500 de metri pătraţi din extravilanul comunei Boloteşti, care se află la poalele masivului. În plus, Garda de Mediu a decis ca operatorul GSM să refacă peisajul distrus, până pe 15 iulie, prin „restabilirea condiţiilor anterioare producerii prejudiciului” şi a aplicat firmelor implicate şi managerului pentru relatii externe al Cosmote RMT SA amenzi în valoare de 666.000 de lei.
Cosmote a contestat măsurile Gărzii. „Am iniţiat proceduri de evaluare ce vor clarifica impactul asupra mediului. În ceea ce priveşte investiţia de la Măgura Od