Un proiect francez vizează aducerea în judeţ, până la sfârşitul anului, a 200 de vaci de carne din rasa Limousine. Ideea este de a forma cinci ferme de creştere a vacilor de carne, în zona Codrului şi în zona Târgu-Lăpuş. O reprezentanţă a regiunii Limousine, Franţa, cu sediul în Satu Mare, va începe, până la sfîrşitul anului, implementarea unor programe din regiunea franceză, atât în industrie, cât şi în agricultură şi informatică. Scopul acestora este de a-şi promova proiectele şi ideile specifice regiunii Limousine. Unul dintre cele mai importante proiecte este aducerea unor vaci de carne şi în zona maramureşeană.
În prima fază, vor fi aduse aproximativ 200 de vaci de carne Limousine, iar după trei luni, după ce animalul este deja plasat în ferme, statul francez trimite doi ingineri, plătiţi chiar de autorităţile din Franţa, să-i înveţe pe fermieri maramureşeni cum se creşte mai exact o vacă de carne.
„După alte cinci luni de la începerea acestui proiect, ni se oferă posibilitatea ca, din punct de vedere al importanţei ca şi crescători de vaci de carne de rasă genetică, să putem produce această carne aici”, spune Anton Rohian, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Maramureş. „Astfel vom avea posibilitatea să dăm aceste animale şi altor crescători care nu vor mai fi nevoiţi să plătească taxe de import”, continuă acesta.
Vaca Limousine, sau „limuzină” cum îi spun băimărenii, este adaptată la regiunile din Maramureş. Acest animal de carne consumă iarba de pe pajişti de primăvara până toamna târziu, alături de viţelul ei, şi nu are nevoie de îngrijitor şi nici să-i fie colectat laptele, deoarece viţelul îl consumă. La sfârşitul toamnei, viţelul atinge deja 300 de kilograme, putând fi exportat doar după ce petrece iarna în fermă.
Un exemplar de vacă Limousine poate ajunge maxim până la 1.200 de kilograme. În tin