Părinţii lui Valeriu Boboc, tânărul ucis de „miliţia” lui Voronin, speră ca moartea fiului lor să însemne ceva pentru moldovenii care merg azi la vot. Regimul criminal al lui Vladimir Voronin dă azi marele test de supravieţuire. Sursa: AP Photo
Susţinuţi până acum de o maşinărie de propagandă bine pusă la punct - capabilă oricând să dea vina pe forţe obscure dinăuntrul şi din afara ţării pentru tot ce nu merge -, de mijloace de intimidare şi de pedepsire a celor care nu stau în rând, comuniştii de la Chişinău au băgat frica adânc în oameni şi au folosit-o cum au putut mai bine.
Au încercat să facă la fel cu evenimentele de pe 7 aprilie. O serie de proteste paşnice prin care era contestat rezultatul alegerilor parlamentare s-au transformat atunci rapid în violenţe, pe fondul amorţelii suspecte a forţelor de ordine şi a provocărilor de tot felul. Opoziţia susţinută de la Bucureşti e de vină, avea să zică Voronin la câteva ore după aceea. Şi rotiţele s-au pus în mişcare: arestări masive, crime şi bătăi prin beciurile poliţiei, filme de propagandă, vize pentru români, capcane pentru opoziţie.
Eşecul încercărilor de a impune un preşedinte a adus regimul în pragul disperării. Pentru alegerile anticipate de azi, comuniştii se bazează încă pe vechile spaime ale oamenilor. „Bătrânii trag nădejde la perioada sovietică şi se tem că n-o să-şi mai ia pensia dacă pleacă puterea comunistă. Iar o parte din vorbitorii de rusă se tem că România va lua Moldova”, explică Victor Boboc, tatăl lui Valeriu Boboc, unul dintre tinerii ucişi pe 7 aprilie. Spaimele astea adunate nu fac însă cât disperarea pe care o poate pune un părinte în câteva cuvinte: „Nu se mai poate aşa! Un regim care-şi omoară cetăţenii nu mai poate avea viitor”.
AMINTIRE. Valeriu Boboc, băiatul care a plătit cu viaţa eliberarea de sub comunişti