Primăria va cumpăra apartamente doar în blocuri construite după anul 2000 şi gata până pe 31 decembrie 2009. Mâine consilierii locali decid condiţiile ce ar putea salva dezvoltatorii imobiliari locali. Consiliul Local va analiza mâine aprobarea caietului de sarcini şi instrucţiunilor pentru ofertanţi întocmite în vederea organizării licitaţiei publice pentru achiziţionarea unui număr de 200 de apartamente. Scopul declarat este asigurarea de locuinţe sociale, pentru tineret sau alte persoane cu probleme locative, însă achiziţia ar reprezenta un balon de oxigen pentru dezvoltatorii care nu mai vând apartamentele realizate, din cauza crizei.
Studiu media, preţ mare
Deşi CL hotărâse în iunie ca Direcţia activităţi social-culturale şi patrimoniale, împreună cu Locativ SA, să efectueze studii comparative “privind evoluţia preţurilor pe piaţă şi preţul locuinţelor noi” (adică valori de achiziţie – din perspectiva clientului, n.r.), documentul ce va fi prezentat mâine este intitulat “Studiul privind costurile de edificare pentru locuinţe noi” (adică valori de “producţie” – din perspectivă de investitor, n.r.).
În plus, ca sursă de documentare specializată este amintit doar un studiu de oportunitate din mai 2008, deci vechi de mai bine de un an, făcut de o oarecare Evex Consult, ce exprimă valori între 957 şi 1.686 euro / mp (cu TVA). În rest, ca surse de documentare pentru “studiul” realizat de Locativ, sunt amintite pagini de internet (expert imobiliar, wallstreet.ro, n.r.) şi articole din presă (cotidian general de informare, nici măcar publicaţie specializată – Gândul, n.r.), concluzia fiind că apartamentele în blocuri vechi nu sunt o opţiune viabilă şi că “preţul mediu pe metru pătrat (exclusiv TVA) al apartamentelor noi este de 924 euro/mp”.
“Este un preţ de pornire, care va merge în jos, un preţ care nu poate