Lucrarile pentru modernizarea centrului istoric al Capitalei vor trebui finalizate pana in iulie 2010, potrivit noului act aditional semnat de primarul Sorin Oprescu si se va lucra pe toate strazile ramase nefinalizate in acelasi timp.
Primarul general al Capitalei a semnat luni seara un act aditional cu firma spaniola Sedesa Constructions and Services Rom la contractul pentru reabilitarea strazilor cuprinse in zona Pilot a centrului istoric din Bucuresti, dupa ce lucrarile au fost oprite in noiembrie 2008, in urma nemultumirilor lui Oprescu legate de ritmul lent de derulare a lucrarilor. In ultimele luni, Oprescu a anuntat in nenumarate randuri de la inceputul anului ca va rezilia contractul cu Sedesa, insa a renuntat pentru ca spaniolii nu au dorit sa renunte de comun acord si procesul ar fi putut sa se intinda pe o perioada de ani de zile.
Centrul istoric, un business de 10 mil. euro
Daca ar fi fost finalizate toate strazile, veniturile din chiriile incasate de primarie pentru terase ar fi crescut de trei ori, avand in vedere ca acum autoritatile locale primesc 15 euro/metrul patrat pentru amplasarea meselor afara. Media vanzarilor zilnice in cafenele din centrul istoric se situeaza intre 700 de euro si 1.200 de euro, restaurantele atingand si nivelul de 4.000 de euro. La aceste valori, businessul anual din centrul istoric se ridica la circa 10 mil. euro, insa s-ar putea dubla dupa ce va fi finalizat proiectul de modernizare a infrastructurii. Timp de opt luni, cat au fost blocate lucrarile de modernizare, veniturile cafenelelor si restaurantelor care se aflau pe strazi in reconstructie au scazut cu 50%, in timp ce pe strazile finalizate vanzarile cafenelelor au crescut chiar si cu 70%.
Lucrarile ar fi trebuit sa fie finalizate la 29 septembrie 2009, insa in conditiile actuale lucrarile vor fi finalizate abia anul viitor. Prin