Lucrează cu pensula de când se ştie şi crede cu tărie că va veni şi vremea în care munca ei va fi apreciată la adevărata ei valoare. Profil
Născuta - 26.09.1960
Educaţie - Studii medii
Experienţă - Pictor
Familie - Căsătorită, un copil
Pentru hunedoreanca Elena Sicoe pictura e un mod de viaţă. „Pictez de copil, dar m-am apucat serios din timpul liceului. Şi astăzi, pe un perete al Colegiului Naţional Avram Iancu se poate vedea o frescă realizată de mine în 1979”, a spus pictoriţa.
După absolvirea liceului, Elena Sicoe s-a angajat la un atelier de artizanat din cadrul fostei Cooperative de Consum din municipiul Brad. Cu trecerea timpului a ajuns chiar şefa respectivei secţii, dar, aşa cum s-a întâmplat cu majoritatea acelui gen de cooperative, după Revoluţie, mai exact în 1991, aceasta s-a închis.
Succes cu Vlad Ţepeş
„Erau multe comenzi în ţară. Executam picturi pe lemn, cu specific zonal, dar făceam şi reproduceri după Ion Andreescu sau Nicolae Grigorescu. În special pictam peisaje, dar şi portete. Se vindeau foarte bine, mai ales la străini, portete cu Avram Iancu sau cu Vlad Ţepeş. Ce-i drept, înainte de 1989 nu prea făceam pictură religioasă”, a spus Elena Sicoe.
Pictura religioasă îi aduce linişte
După Revoluţie, artista din Luncoiu de Jos a pictat mai mult din plăcere, deşi are scoasă o autorizaţie de persoană fizică pentru a-şi putea comercializa legal lucrările. „Participam, înainte de Revoluţie, la multe expoziţii de grup. Parcă pe acele vremuri, deşi nu sunt o nostalgică a vechiului regim, se acorda o mult mai mare atenţie culturii”, a spus cu regret în glas artista plastică. De-a lungul anilor, Elena Sicoe a absolvit Şcoala Populară de Artă din Deva, Secţia Sculptură, sub bagheta maestrului Mircea Lac şi pictează pe lemn, atât în temp