Democrat-liberalii plănuiesc să forţeze ieşirea PSD de la guvernare, venind în parlament cu un executiv restructurat, de 16 ministere. În contraofensivă la jocul dublu al PSD, PDL se gândeşte cum să provoace ruperea coaliţiei, dar mişcarea să fie asumată exclusiv de partidul lui Mircea Geoană. Strategia, con tu rată deja în linii mari în partid, ar fi ieşirea lui Emil Boc cu o propunere de restructurare a guvernului, în septembrie.
Mutarea, justificată public fie prin lipsa de performanţă a unor ministere pe timp de criză, fie de scandalurile din jurul guvernului, ar forţa mâna PSD să se poziţioneze chiar înainte de alegerile pentru Cotroceni: ori în coaliţie cu PDL, la guvernare, ori în alianţă cu PNL, făcând opoziţie în parlament.
În varianta discutată de democrat-liberali în cerc restrâns, executivul ar urma să aibă doar 16 miniştri în loc de 20, ca până acum. Numele celor vizaţi nu au fost puse încă pe hârtie, mai importante pentru partidul lui Boc fiind efectele acestei mişcări politice în pragul campaniei pentru prezidenţiale. O schimbare a structurii guvernului obligă premierul să vină în parlament pentru un nou vot de încredere. În faţa unui guvern Boc 2, PSD are două opţiuni dificile, ambele câştigătoare pentru PDL.
Scenariul 1: PSD votează pentru şi se dă cu Băsescu
Prima variantă, cotată cu şanse minime, ar fi ca parlamentarii PSD să înghită în sec şi să-şi dea votul noului guvern, deşi pierd doi miniştri. Dincolo de votul propriu-zis şi de scăparea unor pârghii din guvern, Mircea Geoană s-ar trezi, în plină campanie, perceput de electorat drept aliat al lui Traian Băsescu. Discursul său de opozant al politicilor actuale ar deveni astfel lipsit de credibilitate chiar şi pentru electoratul, mai restrâns decât cel al partidului, pe care se bazează acum.
Scenariul 2: PSD merge pe faţă cu PNL şi ru