Sindicatele dezaprobă decizia ministrului Educaţiei Cercetării şi Inovării şi spun că disponibilizările nu vor duce la o îmbunătăţire a calităţii învăţământului.
Panică între angajaţii din sistemul de învăţământ. Până la 1 septembrie, 366 de oameni vor rămâne fără loc de muncă. Decizia disponibilizării colective aparţine ministrului Educaţiei Cercetării şi Inovării, Ecaterina Andronescu, care doreşte în acest mod să scape de dascălii necalificaţi şi suplinitori, pentru a îmbunătăţi calitatea învăţământului.
„Este o situaţie tragică şi nedorită de noi, dar încercăm să găsim soluţii pentru a ne putea încadra şi în planul de şcolarizare care a fost aprobat, iar reducerile pe care le facem să fie bazate pe corectitudine. Cu siguranţă, reducerile de personal sunt cauzate de criza financiară prin care trece sistemul”, a declarat Ada Macovei, şeful Inspectoratului Şcolar Botoşani. „Îmi este foarte frică să nu fiu printre persoanele disponibilizate. Nu ştiu ce am să fac pentru că am de plătit rate”, spune Liana Ifrim, laborantă.
„Guvernanţii să-şi diminueze salariile”
Decizia ministerului i-a nemulţumit pe sindicalişti care spun că efectele deciziei nu se vor reflecta în calitatea învăţământului. „Este o măsură abuzivă. Î n niciun caz nu se îmbunătăţeşte calitatea învăţământului. Posturile care până acum au fost ocupate de suplinitori şi necalificaţi vor reveni titularilor, care vor munci în plus, dar pe aceeiaşi bani. Ar trebui ca guvernanţii să-şi mai diminueze salariile din respect pentru educaţie”, a spus Maria Ţiprigan, preşedintele Sindicatului Învăţământului Preuniversitar din Botoşani. Vestea i-a bulversat şi pe reprezentanţii Ligii Sindicatelor din Învăţământ (LSI).
„Din câte ştiu, aproape 80 de cadre didactice din învăţământul primar şi pre-primar ar putea fi date afară. Cum ar putea să crească calitatea, dacă se va