Efect. Afluxul de studenti, dar si expatii si oamenii de afaceri contribuie la diferentele de tarif, in functie de anotimp.
Valorile chiriilor difera de la un anotimp la altul, existand o serie de factori care influenteaza acest lucru. Fenomenul este cu atat mai accentuat in orasele mari, in care se regasesc centre universitare si reprezinta adevarate focare ale lumii afacerilor.
Florin Panaitescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, spune ca, pe langa afluxul de studenti si elevi din provincie pe care il cunoaste Capitala toamna, exista si un grup din ce in ce mai numeros de expati, persoane din alte tari care isi desfasoara activitatea in Romania si care, in general, la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, pleaca in tarile de origine, reintorcandu-se toamna. Specialistul adauga ca fenomenul acesta, de pe piata chiriilor, nu este unul specific Bucurestiului si ca el caracterizeaza toate orasele mari ale lumii, centre universitare, dar si mari centre de afaceri. Intotdeauna, inceputul anului scolar si universitar a reprezentat un principal factor care a influentat piata chiriilor, spun si consultantii EuroMetropola.
Majorari generalizate
Toamna valoarea chiriilor inregistreaza o usoara crestere atat pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, cat si pentru apartamente cu suprafete mai mari, de respectiv trei si patru camere, intrucat unii studenti prefera sa reduca aceste costuri pentru situatia locativa si se grupeaza pentru un apartament mai spatios. Totodata, inceputul lunii septembrie reprezinta si intoarcerea oamenilor din concediu si reluarea activitatilor de business la un nivel intens, ceea ce genereaza dinamica acestui segment imobiliar, precizeaza reprezentantii companiei EuroMetropola.
Un alt fel de practica
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca exis