Foarte rar sau chiar niciodata nu ni se intampla sa clipim si sa pierdem o informatie esentiala. Si asta pentru ca suntem programati sa clipim doar atunci cand nu se intampla mare lucru, tocmai pentru a nu pierde nimic.
Cercetatorii japonezi au incercat sa inteleaga din punct de vedere stiintific aceasta realitate si au supus unor teste mai multi subiecti. In cadrul acestora, voluntarii au fost rugati sa priveasca un film cu Mr. Bean. S-a observat ca toti subiectii au clipit in acelasi timp, respectiv in momentele mai putin importante ale filmului.
In schimb, alta a fost situatia in cazul vizionarii unui documentar cu pesti tropicali sau cand subiectii au ascultat o caseta in care se un narator citea un volum din seria Harry Potter, conform Daily Mail.
Potrivit Dr Tamami Nakano, de la Universitatea Tokyo, "cautam inconstient un moment bun pentru a clipi, pentru a minimiza sansa de a pierde informatii vitale".
In medie, oamenii clipesc de 10 pana la 15 ori pe minut pentru a-si umezi si oxigena corneea. 100 pana la 150 de milisecunde sunt pierdute in timp ce se clipeste.
Astfel, in timpul celor trei minute si jumatate din filmul cu Mr. Bean, cei 18 subiecti, 9 femei si 9 barbati cu varste intre 22 si 31 de ani, au clipit, in medie, de 60 de ori, in special la sfarsitul scenelor, mai ales cand erau prezentate imagini cu cladiri si strazi si in niciun caz cand pe ecran era prezentat Mr. Bean.
Conform studiilor, incepem sa clipim inca de la 14 sau 15 saptamani dupa conceptie. In timp ce citim o carte, ne dozam acest gest pentru a se sincroniza cu semnele de punctuatie, cum ar fi punctele, virgulele etc.
Foarte rar sau chiar niciodata nu ni se intampla sa clipim si sa pierdem o informatie esentiala. Si asta pentru ca suntem programati sa clipim doar atunci cand nu se intampla mare luc