HotNews.ro a intrebat, in calitate de client interesat de Programul Prima Casa, consilierii de credite de la 9 banci, care sunt conditiile principale solicitate pentru obtinerea unui imprumut. Abordarea creditelor de la o banca la alta difera pe ici pe colo, in punctele esentiale. O parte din banci nu primesc inca dosare, la cateva evaluarea dosarelor se face contra cost si numai una din cele noua ofera dobanda la depozitul obligatoriu in valoarea a 3 rate lunare, care va fi blocat in banca pana la achitarea imprumutului.
Bancile care au semnat conventia cu Fondul de Garantare pana in prezent sunt Piraeus Bank, BRD, Alpha Bank, Banca Transilvania, Banca Românească, CEC Bank, ATE Bank, Emporiki, Millenium Bank, Garanti, Leumi, Intesa şi Volksbank.
Interesant este ca, desi nu apare pe aceasta lista, Raiffeisen si BCR au deja informatii detaliate legate de Program, pe cand Emporiki si Garanti apar pe lista, dar consilierii nu au putut oferi informatii.
Iata ce au spus consilierii de credite pe care i-am abordat, la sucursalele a opt banci:
Piraeus Bank:- "Venitul minim este de 600 euro. Daca se doreste un imprumut mai mare de 57.000 de euro, diferenta dintre aceasta suma si pretul apartamentului o suporta clientul.
- La solicitarea creditului sunt necesare actele casei ce se va achizitiona si adeverinta de venit a solicitantului. Veniturile din drepturi de autor sunt luate in considerare in proportie de 80%. Se accepta pana la 4 giranti. Nu sunt necesare alte garantii.
- Banca recomanda o lista cu evaluatori, iar pretul pe care il solicita acestia este in jur de 500 de euro.
- Pe langa dobanda se mai platesc asigurare de viata, asigurarea imobilului - fie anual, fie in rate
- Se constituie un depozit de 3 rate de dobanda, care va fi blocat in banca pe toata durata creditului. Pentru acest depozit se plateste