- Diverse - nr. 343 / 29 Iulie, 2009 Revin din nou asupra importantei cresterii si exploatarii bovinelor sub aspect economic, social, biologic, sanitar si ecologic. Ele furnizeaza un volum mare de produse de prima importanta pentru consumul populatiei, dar si pentru industria de prelucrare: 96% din cantitatea totala de lapte, 33% din cea de carne si 90% din totalul pieilor de buna calitate. Carnea si produsele din carne reprezinta surse importante de energie, proteine, minerale, vitamine, aminoacizi, esentiali, necesari pentru buna functionare a mecanismelor fiziologice umane si pentru pastrarea sanatatii. Pentru prima data, bovinele s-au folosit pentru munca (boii), carne si apoi lapte. Consumul de carne de vitel, bou gras si berbec sunt de baza in alimentatia biblica. La indieni, in religia budista, vaca era considerata sfanta si se oprea circulatia pe strazile din Calcuta, daca cumva o vaca se odihnea pe strada. Se poate aprecia ca o bovina, in conditii normale de exploatare, poate sa asigure necesarul optim de carne pentru 6-8 locuitori, iar de lapte 10-15. Un litru de lapte are valoarea nutritiva echivalenta cu 600 g carne de vaca, 750 g carne de vitel, 400 g carne de porc, 500 g peste, 9 oua, 105 g branza, 125 g paine, 100 g miere, 1.400 g mere si 2.700 g varza. Bovinele furnizeaza materie prima necesara in industria laptelui si carnii, pentru realizarea produselor lactate si carnale. In afara de carnea propriu-zisa, de la bovine rezulta o serie de organe comestibile: ficat, creier, inima, pulmon, splina, rinichi, limba, testicule (de la tauri), buze si seu. De asemenea, se foloseste sangele, atat ca atare pentru unele preparate din carne, cat si pentru faina de sange, plasma s.a. Glandele endocrine se folosesc pentru prepararea unor medicamente. Pielea constituie materie prima pentru industria pielariei, iar din oase se prepara faina de oase si cleiuri.