Din cauza lipsei de fonduri, programul de electrificare va fi prelungit. Sursa: Arhiva EVZ
Lansat cu tam-tam în 2007 de guvernul Tăriceanu, programul „Electrificarea 2007-2009”, creat special pentru racordarea localităţilor izolate, a rămas o simplă gogoaşă electorală. Deşi fondurile necesare prevăzute prin HG nr. 328/2007 de consfinţire a programului se ridicau la 479,6 milioane de lei, „Electrificarea” nu a beneficiat de finanţare decât în acest an, iar suma este ridicolă: doar 7,2 milioane de lei, de la bugetul de stat.
În schimb, premierul Boc a promis recent că cele 400 de cătune care stau acum la lumânare, în plin secol XXI, vor avea curent până în 2010. Promisiuni a făcut, anterior, şi Călin Popescu-Tăriceanu, când visa ca în zece luni să finalizeze electrificarea.
Explicaţii există mereu...
De la intrarea în vigoare a programului, în iunie 2007, prima sesiune de depunere şi evaluare a dosarelor de finanţare a fost programată abia în septembrie 2008, ocazie cu care proiectului i-a fost alocată suma de 18 milioane de lei.
Însă şi aceşti bani au luat alte destinaţii, potrivit datelor primite de la Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), coordonatorul programului. „În 2008, s-a dat o anumită sumă, dar pentru că au existat linii de investiţii mai importante, fostul guvern a luat decizia ca proiectele pe electrificare să se finanţeze în 2009. În acest an, am primit doar 7,2 milioane de lei prin legea bugetului, deşi valoarea proiectelor eligibile depuse de către autorităţile locale se ridică la aproximativ 200 de milioane de lei”, ne-a declarat Cătălin Vrabie, secretar de stat pentru comunităţi locale din cadrul MAI.
Bani pentru 11.367 de case
Cei 7,2 milioane de lei disponibili pentru 2009 au fost repartizaţi în această lună pentru demararea unor proiecte care vizeaz