Romania are de platit 46,8 mil. euro intr-un an si aproape 3,9 mil. euro pe luna pentru prima transa de 1,5 mld. euro din imprumutul obtinut de la Comisia Europeana (CE) la o dobanda anuala de 3,125%.
Costul este destul de avantajos, fiind aproape la jumatate fata de dobanda pe care Romania ar fi trebuit sa o plateasca in situatia in care ar fi iesit pe pietele internationale cu eurobonduri.
Romania a mai platit in mai o dobanda de 44 mil. euro in contul imprumutului FMI, din care BNR a incasat la inceputul lunii mai o prima transa de 4,77 mld. euro.
Pentru a finanta primele transe din imprumuturile acordate Romaniei si Letoniei, institutiile UE au derulat, pe 15 iulie, o emisiune de obligatiuni de 2,7 mld. euro, operatiunea avand o rata a cuponului de 3,125% si scadenta in 2015.
In conditiile scaderii abrupte a incasarilor bugetare, Ministerul Finantelor a presat piata interbancara, atragand aproape 50 mld. lei (12 mld. euro).
Deocamdata presiunea s-a mai temperat, odata cu intrarea primei transe de 1,5 mld euro de la Comisie si cu atragerea a 1,2 mld. euro de la opt banci locale.
Imprumuturile obtinute de Romania si Letonia sunt de tip back-to-back, fiind acordate in aceleasi conditii (rata dobanzii si scadenta) in care fondurile au fost obtinute de Comisia Europeana (CE) din piata, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.
In timp ce imprumutul de la CE urmeaza sa ajunga la 5 mld. de euro, sumele atrase de la FMI ar urma sa atinga 12,95 mld. euro in doi ani, dobanda estimata fiind de 3,5% pe an in DST (moneda de cont a FMI). Rambursarea trebuie incheiata pana in 2015.
Cea de-a doua transa din imprumutul de la CE de un miliard de euro este programata pentru ultimul trimestru al acestui an sub rezerva intrunirii conditiilor din memorandumul de intelegere privind imprumutul.
Comisia a anuntat ca "a vira