» Statul roman pregateste concesionarea portiunii de platou din Marea Neagra, castigata in defavoarea Ucrainei, catre firme interesate sa caute si sa extraga petrol si gaze naturale.
» Romania ar urma sa castige cateva zeci de milioane de euro numai din activitatile de explorare ale firmelor. Autoritatile sustin ca nu vor mai accepta "firme de apartament" ca in cazul Sterling.
Romania pregateste terenul pentru a scoate la concesionare in jur de 30.000 kilometri patrati din platoul continental al Marii Negre si de pe uscat catre companiile interesate sa exploreze pe riscul si pe cheltuiala lor, ca apoi sa exploateze eventualele zacaminte pe care le gasesc. Suprafetele includ si cei aproape 10.000 de kilometri patrati din Marea Neagra, pe care Romania i-a castigat in fata Ucrainei la Curtea Internationala de Justitie de la Haga, in luna februarie. Cele 30 de perimetre, in suprafata de aproximativ o mie de kilometri patrati fiecare, vor fi scoase la licitatie la inceputul lunii noiembrie, conform Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM). Pana acum, companii precum Petrom si Romgaz, dar si firme din Canada, Marea Britanie si SUA s-au aratat interesate sa exploreze aceste perimetre, a declarat Gelu Maracineanu, presedintele ANRM.
Firma canadiano-britanica Sterling Resources nu a mai dat vreun semn de interes pentru concesionare, spune Maracineanu, insa poate participa la licitatie daca dovedeste ca este in stare sa duca la capat explorarea. "Pana acum, in acest domeniu a fost un Eldorado care s-a terminat. Vom alege intre firme care chiar au capacitatea sa faca aceste operatiuni", ne-a declarat Maracineanu. Presedintele ANRM mai spune ca nu se va mai repeta cazul Sterling, in care "o firma de apartament vine cu 10.000 de euro, pune in evidenta un zacamant si apoi se umple de milioane pe bursa. Nu vrem sa mai stam 17 ani sa